Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/customer/www/hotelastoriafano.com/public_html/app/Tygh/Bootstrap.php on line 179
Le Marche, in de provincie Pesaro-Urbino

Fano en Omgeving

Fano is…..

een bekende toeristische badplaats, gelegen in het Noorden van de regio Le Marche, in de provincie Pesaro-Urbino.

De kuststrook bij Fano kenmerkt zich door het kristalheldere water van de Adriatische zee en is meermaals bekroond met de ‘Bandiera Blu’, het internationale keurmerk voor stranden. Gasten kunnen kiezen tussen de zandstranden bij het Lido en de kiezelstranden bij Sassonia.

De prachtige en volledig ingerichte stranden zijn de ideale bestemming voor wie op zoek is naar een ontspannen strandvakantie.

Een paar passen verwijderd van zee ligt het betoverende historische centrum van de stad. De stad kent een eeuwenlange geschiedenis die terug gaat tot voor de Romeinen die de stad indertijd de naam Fanum Fortunae gaven.

Keizer Augustus liet de zuil Julia Fanestris oprichten die grote betekenis kreeg, dankzij haar gunstige ligging aan de Via Flaminia, een van de belangrijkste Romeinse handelsroutes.

De vestingmuren en de triomfboog, beiden ten tijde van keizer Augustus gebouwd, zijn nog getuigen van deze periode en ware juweeltjes van Romeinse bouwkunst.

Al dwalend door het oude centrum vinden we, behalve de Romeinse overblijfselen, ook de Dom die gebouwd is in de 10de eeuw.

We vinden de romaanse bouwstijl nog terug in de frontgevel en in het interieur, vooral in de haut-reliëfs van de preekstoel. In de daaropvolgende eeuwen werd de strenge eenvoud van de romaanse bouwstijl vervangen door fresco’s van de hand van Domenichino, Caracci en Ceccarini, die de wanden en de gewelven van de kerk sieren.

In de 14de en 15de eeuw stond Fano onder de heerschappij van de familie Malatesta en kende de stad een periode van intensieve bouwwerkzaamheden.

Zo werd de ‘Rocca Malatestiana’ gebouwd, de belangrijkste verdedigingswallen van de stad. De zuilengalerij van de voormalige kerk San Francesco herbergt aantal monumentale graftombes van de machtige familie Malatesta, de zogenaamde ‘Arche Malatestiane’. En dan is er nog is er het ‘Palazzo Malatesta’, het palazzo waar de familie tot het jaar 1493 woonde. Daarna heeft het palazzo lange tijd dienst gedaan als gemeentehuis en vanaf het begin van de 20ste eeuw tot op heden is het Stedelijk Museum en Pinacotheek in het palazzo gevestigd.

De Piazza XX Settembre, ooit Piazza Maggiore genoemd, was al vanaf de middeleeuwen het centrum van het dagelijkse leven van de stad. Hier vindt men de zestiende-eeuwse fontein met de naam ‘Fontana della Fortuna’. Deze wordt gesierd door een beeld van een geblinddoekte Vrouwe Fortuna, de Romeinse godin van het toeval, aan wie de stad haar Romeinse naam Fanum Fortunua te danken heeft. Het veertiende-eeuwse Palazzo della Ragione, ook wel Palazzo del Podestà genoemd, heeft een prachtige voorgevel met een triptiek in bas-reliëf met daarop in het midden het stenen beeld van San Paterniano, de patroonheilige van Fano. De zijnissen herbergen de beeltenissen van San Fortunato en San Eusebio en zijn afkomstig uit de 16de eeuw.

Het Palazzo del Podestà herbergt vandaag de dag het Teatro della Fortuna, ontworpen door de architect Luigi Poletti. Dit theater verving het oorspronkelijke en gelijknamige theater dat opgericht was door de beroemde, uit Fano afkomstige, scenograaf Giacomo Torelli.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater in de zomer van 1944 ernstig beschadigd door bombardementen. Na de gedwongen sluiting kostte het 54 jaar en ingrijpende restauratiewerkzaamheden voordat het theater, helemaal in oude luister hersteld, in het voorjaar van 1988 zijn deuren voor het publiek weer kon openstellen.

Wat men zeker niet mag missen is de San Pietro in Valle, een kerk uit de 17de eeuw, rijk gedecoreerd met verguld stucwerk en fresco’s van de hand van Antonio Vivani. Daarnaast is er de Santa Maria Nuova, een kerk die kunstwerken herbergt van de schilders Perugino en een nog heel jonge Rafael.

Een paar kilometers uit het centrum kunt u het l’Eremo di Monte Giove bezoeken, een klooster van de orde van de Camaldolenzers, gebouwd in 1650. Een andere mogelijkheid is een dag doorbrengen in het heilzame water van de thermaal baden van Carignano.

Fano is nog veel meer ………………

 


Voor meer informatie en beschikbaarheid klik hier »